از فواید تا مضرات رژیم گیاهخواری
چندی است آوازه رژیم گیاهخواری بسیار به گوش می رسد و گروهی از افراد خود را وگان یا گیاه خوار معرفی می کنند. آیا درباره فواید و مضرات رژیم گیاهخواری اطلاعاتی کسب کرده اید؟! آیا از انواع رژیم گیاهخواری چیزی می دانید؟! بهتر است قبل از اقدام به دنباله روی از هر رژیمی، نه تنها اطلاعات لازمه درباره آن را بدست آوریم، بلکه سلامت و شرایط خود را نیز در نظر بگیریم. امکان دارد پزشک برای کسی رژیم گیاهخواری توصیه کند و برای سایر افراد این کار را منع کند به همین علت نیاز است حتماً با نظر یک مشاور یا پزشک تغذیه در این باره تصمیم بگیرید. اگر شما نیز به انگیزه کاهش وزن و یا محافظت از محیط زیست و حیوانات، به این رژیم علاقه پیدا کردید، تا انتهای این مقاله از مجله فیت بادی همراه ما باشید.
توصیه به رژیم گیاه خواری
همان گونه که گفتیم توصیه به رژیم گیاه خواری گاهی توسط پزشک به منظور ارتقای سلامتی انجام می شود؛ اما گروهی از افراد به علل فلسفی مانند جلوگیری از آلودگی محیط زیست و حمایت از حیوانات اقدام به دنباله روی از رژیم گیاهخواری می کنند. به طور کلی آن دسته از رژیم هایی که در آن مصرف بعضی از مواد غذایی محدود و یا حذف می شوند، رژیم های کامل و مناسبی برای انسان نبوده و فقط برای مدتی محدود و زیر نظر پزشک متخصص قابل اجرا هستند. به همین علت می بایست قبل از اقدام به پیروی از هر رژیم، با فواید و مضرات آن آشنا شد. در ادامه مطلب از فواید و مضرات گیاهخواری برای شما گفته ایم.
فواید رژیم گیاه خواری
گیاهخواری می تواند مزایای بسیاری در بر داشته باشد و به همین علت افراد بسیاری اقدام به پیروی از این رژیم لاغری می نمایند. موارد ذکر شده از اساسی ترین فواید گیاهخواری هستند:
- کاهش فشار خون: گیاهخواری می تواند با منع مصرف غذاهای گوشتی و فرآوری شده برای افرادی که مشکل فشار خون دارند، مفید واقع شود.
- کاهش اوره: یکی از علل مهمی که امکان دارد پزشکان برای بعضی از افراد توصیه به رژیم گیاهخواری کنند، افزایش میزان اوره و اسید اوریک در بدن آن ها می باشد. گرچه در این موارد اغلب مصرف گوشت محدود شده و پزشک تغذیه، آن را به صورت کلی حذف نمی کند.
- لایف استایل سالم و طول عمر بیشتر: مواد غذایی فرآوری شده، چربی های اشباع و کلسترول در این نوع رژیم توسط حذف گوشت و تخم مرغ کاهش پیدا کرده و به همین علت در سلامتی افراد نقش بسزایی دارد.
- حمایت از محیط زیست و حیوانات: این نوع رژیم به علت کاهش رها شدن گازهای گلخانه ای در اثر کشتار دام به محافظت از محیط زیست کمک ویژه ای می کند.
بسیاری از مردم به علت علاقه ای که به حیوانات دارند، برای منع از کشتار آن ها به رژیم گیاهخواری روی می آورند.
- کنترل دیابت: گیاهخواری در گروهی از افراد به کنترل نشانه های دیابت و کاهش مصرف داروهای مربوط به آن کمک خواهد کرد.
- کنترل اضافه وزن و چاقی: تعداد زیادی از افراد به کمک گیاه خواری به رویه لاغری خود ادامه داده اند و در واقع از این نوع رژیم به عنوان یک رژیم کاهش وزن استفاده می کنند.
👈بیش تر بخوانید: رژیم لاغری آب درمانی را بیش تر بشناسید.
معایب رژیم گیاه خواری
از آن رو که هیچ نوع از رژیم های غذایی بدون ایراد نیست، گیاهخواری نیز دارای معایب و مضراتی است که بعضی از آن ها شامل موارد ذکر شده می باشد:
- کمبود مواد مغذی و معدنی در بدن: امکان دارد بعضی از مواد معدنی و ویتامین ها کاملا توسط مواد غذایی گیاهی جذب نشوند. بعضی از مواد ضروری بدن از غذاهای جانوری ساده تر جذب خواهند شد و یا تراکم بیشتری خواهند داشت، به همین علت به منظور جذب میزان خاصی از آن مواد مغذی از مواد غذایی گیاهی، نیاز به مصرف بیشتری از آن غذا هستیم.
- ایجاد محدودیت در انتخاب: امکان دارد گیاهخواران برای انتخاب غذا و یا تنوع غذایی از منوی رستوران ها درگیر محدودیت شوند. به همین علت گیاهخواری گاه یک چالش به شمار می رود.
- بروز سرطان کولورکتال: در گذشته تصور می شد سرطان کولورکتال در اثر مصرف حداکثری غذاهای حیوانی ایجاد می گردد، در حال حاضر دریافته اند که ریسک دچار شدن به سرطان کولورکتال در کسانی که تحت رژیم گیاهخواری هستند، بیشتر می باشد.
- ایجاد کاهش تراکم استخوان: این عارضه بیشتر در دوران کودکی و نوجوانی رخ می دهد. چرا که جذب مواد مغذی در این سن کاهش یافته و این اشخاص در بزرگسالی درگیر کمبود تراکم استخوان خواهند شد.
👈بیش تر بخوانید: آیا می دانید رژیم فستینگ چه ویژگی هایی دارد؟
انواع گیاهخواری
- پسکاتارین: عدم مصرف، تنها درگوشت قرمز و گوشت سفید
مصرف غذاهای دریایی و اهی در کنار مواد غذایی گیاهی آزاد است.
- پولوتارین: عدم مصرف گوشت قرمز و غذاهای دریایی
مصرف تخم مرغ، بوقلمون، مرغ و انواع مواد لبنیاتی به همراه انواع غذاهای گیاهی آزاد است.
- لاکتو اوو وجترین: منع مصرف گوشت
مصرف تخم مرغ و مواد لبنی در کنار غذاهای گیاهی آزاد است.
- اوو وجترین: مصرف تنها تخم مرغ در کنار غذاهای گیاهی آزاد است.
- لاکتو وجترین: مصرف تنها شیر و لبنیات در کنار غذاهای گیاهی آزاد است.
- خام گیاه خواری: مصرف تنها از غذاهای گیاهی خام
مثال: برای استفاده از حبوبات آن ها را خیس کرده و به صورت خام میل می کنند و یا برای استفاده بعضی از دانه های گیاهی، آن ها را خیس کرده و بعد از آن که جوانه زد، از جوانه آن به عنوان ماده غذایی خود استفاده می کنند.
در میان انواع رژیم لاغری گیاهخواری غذاهای این نوع رژیم تنوع کمتری دارند و برای بیشتر افراد، لذت بخش نیستند. همینطور اشخاص خام گیاهخوار، منوی غذایی فوق العاده محدودی دارند که باعث می شود در رستوران ها قادر به پیدا کردن غذاهای خام گیاه خواری نشوند. این رژیم می تواند سبب آسیب در طولانی مدت شود و بیشتر در موارد خاص و به توصیه پزشک انجام می شود.
- وگان: وگان پایه و اساس سختگیرانه ای دارد. با اینکه شایع است تمامی اشخاص گیاه خوار خود را وگان می نامند، اما وگان نوعی دیگر از گیاهخواری است که در آن محصولاتی که به طور مستقیم یا غیر مستقیم با جانوران در ارتباط باشد، مانند ژلاتین، عسل و حتی ابریشم و چرم منع مصرف دارد.