رژیم نقرس و جزئیات آن
برای بیماران مبتلا به نقرس، رژیم غذایی می تواند به کاهش سطح اسید اوریک در بدن کمک کرده و در نتیجه علائم نقرس را کم کند. برای تغییر در رژیم غذایی خود، می توانید مصرف غذاهای حاوی پورین بالا را محدود کنید و غذاهایی را به رژیم نقرس اضافه کرده که باعث کاهش التهاب و سنگ زدایی می شود.
در این مقاله از مجله لاغری فیت بادی کلینیک، به بررسی رژیم نقرس برای بیماران مبتلا به نقرس خواهیم پرداخت. رژیم نقرس شامل تعداد زیادی از مواد غذایی و روش های غذایی می باشد که به کاهش سطح اسید اوریک در بدن کمک می کند و از عوارض و تاثیر بیماری جلوگیری میکند. با رعایت این رژیم غذایی بیماران نقرس میتوانند کنترل بهتری روی علائم بیماری داشته باشند و کیفیت زندگی را خود را بهبود بخشند.
رژیم نقرس برای بیماران مبتلا به نقرس شامل چه چیزهایی می باشد؟
برای بیماران مبتلا به نقرس رژیم نقرس، باید باعث کاهش سطح اسید اوریک در بدن شود و عوارض بیماری را کاهش دهد. در ادامه مواردی که باید در این رژیم غذایی باشند را آورده ایم:
- محدودیت مصرف مواد غذایی با سطح بالای پورین مانند گوشت قرمز، گوشت آبزیان به خصوص ماهی آب شور، ساردین و تن ماهی، خرما، نخودچی و آجیل؛
- مصرف میوه ها و سبزیجات غنی از آنتی اکسیدان ها و فیبر جهت کاهش سطح اسید اوریک و التهاب در بدن مانند توت، آناناس، نارنگی، آلو و سبزیجات سبز تلخ مثل اسفناج و کلم؛
- محدود کردن مصرف الکل؛
- پرهیز از مصرف چربی های اشباع شده مانند گوشت قرمز چرب، ماست، کره و سرشیر و مصرف منابع چربی سالم مانند روغن زیتون، روغن کانولا و آووکادو؛
- مصرف آب بیشتر جهت تخلیه اسید اوریک از بدن؛
- کاهش مصرف مواد شیرین کننده مصنوعی و قند و استفاده از جایگزین های طبیعی و ملایم تر مانند عسل؛
- مواد غذایی حاوی ویتامین ث مانند پرتقال، لیمو، تمشک، گوجه فرنگی و فلفل قرمز؛
- محصولات لبنی کم چرب مانند شیر، دوغ و پنیرهای کم چرب؛
- مواد غذایی حاوی آلیسین مانند سیر و پیاز؛
- کاهش مصرف ماکارونی و نان تخم مرغ برای نقرس؛
👈حتما بخوانید: برای کاهش سریع چربی خون چه بخوریم؟
تاثیر تخم مرغ در نقرس
در رژیم نقرس، تخم مرغ برای بیماران به عنوان یک منبع سالم پروتئین در رژیم غذایی بسیار مفید می باشد. پروتئین بالا و مقدار زیاد ویتامین D در تخم مرغ برای سلامت استخوان ها مفید است. مطالعات نشان می دهند که مصرف تخم مرغ در رژیم غذایی بیماران نقرس تأثیر چندانی روی میزان اسید اوریک ندارد.
سیب زمینی و نقرس
در رابطه با تاثیر سیب زمینی بر نقرس، نظرات زیادی وجود دارد. سیب زمینی در گذشته، به عنوان یک ماده غیر مجاز در رژیم غذایی بیماران نقرس در نظر گرفته می شد، چرا که معتقد بودند مصرف آن می تواند سطح اسید اوریک را در بدن بالا ببرد. اما تحقیقات بیشتر نشان داده است که اثر سیب زمینی بر این بیماری بسیار پیچیده می باشد و نمی توان آن را به صورت قطعی به عنوان مضر یا مفید دانست.
سیب زمینی دارای پتاسیم، ویتامین C و فیبر می باشد و می تواند به عنوان یک منبع سالم برای مصرف در رژیم غذایی شما در نظر گرفته شود. همچنین دارای یک ترکیب شیمیایی به نام سولفورافان می باشد که ممکن است خواص ضد التهابی داشته باشد و برخی از مطالعات نشان داده اند که این ترکیب برای بیماران نقرس مفید است.
👈حتما بخوانید: رژیم ضد التهاب چیست و چه اصولی دارد؟
مصرف مکمل ویتامین ث در رژیم نقرس
تحقیقات نشان می دهند که مکمل ویتامین C باعث جلوگیری از حملات نقرس می شود و سطح اسید اوریک خون را پایین می آورد. تقریبا ویتامین ث به کلیه ها کمک می کند تا اسید اوریک اضافی را از ادرار دفع کنند. با این اوصاف نتیجه یکی از مطالعات نشان داده است که مکمل ویتامین ث تاثیری بر نقرس ندارد. تحقیقات در مورد تاثیر مکمل ویتامین C بر نقرس، جدید می باشد، بنابراین قبل از هرگونه نتیجه گیری باید مطالعات و تحقیقات بیشتری را انجام پذیرد.
نمونه ای رژیم نقرس برای کاهش اسید اوریک بالا
اگر درگیر نقرس هستید و از مواد غذایی که مصرف می کنید اطمینان کافی ندارید، در اینجا نمونه ای از برنامه های سه روزه رژیم غذایی نقرس، برای کمک به شما را آورده ایم:
روز اول نمونه رژیم نقرس
- صبحانه به عنوان رژیم غذایی نقرس: بلغور جو دوسر+ یک برش هلو+ کره بادام
- ناهار: ماست یونانی+ سالاد گوجه فرنگی و خیار خرد شده+ نان پیتای سبوس دار
- شام: املت پنیر فتا و اسفناج+ نان تست سبوس دار+ آووکادو له شده
روز دوم نمونه رژیم نقرس
- صبحانه برای نقرس: پنیر کاتیج+ خربزه+ غلات سبوس دار بدون پوست
- ناهار: ساندویچ سالاد تخم مرغ روی نان سبوس دار+ کاهو+ گوجه فرنگی
- شام: ماکارونی گندم کامل+ لوبیای کانلینی+ بروکلی+ سیر+ پنیر پارمزان
روز سوم نمونه رژیم نقرس
- صبحانه برای نقرس: غلات سبوس دار+ شیر کم چرب+ توت فرنگی برش خورده
- ناهار: سوپ لوبیا که با گوجه فرنگی خرد شده و پیازچه تزیین شده+ چیپس تورتیلا
- شام: همبرگر گیاهی+ نان سبوس دار+ سیب زمینی شیرین کبابی
تأثیرات مثبت رژیم غذایی نقرس بر سلامتی چه می باشد؟
داشتن رژیم غذایی درست، می تواند باعث بهبود علائم این بیماری شود و شدت درد و التهاب بدن را کم کند. همچنین، رژیم نقرس میتواند باعث کاهش میزان اسیداوریک و آثار منفی آن بر روی بدن شود و همچنین باعث بهبود کیفیت زندگی و سلامتی افراد مبتلا به این بیماری می شود. برخی از تأثیرات مثبت رژیم غذایی نقرس عبارتاند از:
- کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی، چربی خون و فشارخون بالا که از عوارض نقرس می باشند.
- باعث کاهش میزان اسیداوریک در خون و جلوگیری از تشکیل توده های بلوری در مفاصل می گردد.
- باعث کاهش درد و التهاب مفاصل و بافت های نرم می شود.
- تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش خطر ابتلا به بیماری های مرتبط با سیستم ایمنی مانند التهاب های مزمن و سرطان را به همراه دارد.
- به کنترل وزن و پیشگیری از چاقی که می تواند موجب تشدید علائم نقرس شود کمک می کند.
👈حتما بخوانید: رژیم درمانی شامل چه مواردی می شود؟
سخن پایانی
نقرس بیماری دردناکی می باشد که تورم و التهابات ناگهانی آن می تواند زندگی شما را مختل کند. با تمام اینها، جدا از دارو، رژیم غذایی خوب نه تنها می تواند جلوی این بیماری را بگیرد بلکه در کنترل علائم آن نقش بسیار مؤثری دارد.
ما در این مقاله به توضیحاتی در رابطه یا رژیم نقرس پرداختیم. امیدواریم این مقاله برایتان خوب بوده باشد.