رژیم شیردهی
تغذیه و رژیم غذایی یکی از مهم ترین مسائل برای بانوان در دوران شیردهی است. در این دوره خانم ها باید توجه ویژه ای به سلامتی و برنامه غذایی خود داشته باشند. رعایت رژیم غذایی مناسب در دوره بعد از زایمان موجب کاهش وزن و افزایش کیفیت شیر در خانم ها می شود.
ما در این مقاله از مجله فیت بادی قصد داریم رژیم شیردهی را مورد بررسی قرار دهیم، اگر قصد دارید در دوران شیردهی خود بدون آسیب زدن به کیفیت شیر لاغر شوید با ما همراه باشید.
دلیل اهمیت رژیم لاغری در دوران شیردهی چیست؟
بسیاری از بانوان بعد از زایمان توجه به تناسب اندام و وزن خود را متوقف می کنند و بر این باورند که در این دوران باید بیشتر غذا بخورند تا شیر مقوی و کافی داشته باشند، از این رو بعد از اتمام این دوره آن ها می مانند و چربی هایی که به راحتی از بین نخواهند رفت!
پیروی از رژیم شیردهی باعث می شود بدون آسیب زدن به کیفیت شیر تناسب اندام و سلامت بدن حفظ شود. علاوه بر این به شما کمک می کند که از بروز عوارض بعد از شیردهی و بیماری های ناشی از اضافه وزن در امان بمانید.
👈بیش تر بخوانید: رژیم لاغری سریع چه تاثیری بر کاهش وزن دارد؟
ویژگی های رژیم شیردهی مناسب و اصولی
بر اساس توصیه سازمان بهداشت جهانی شیرخواران در 6 ماهه اول زندگی خود فقط باید از شیر مادر تغذیه شوند، دلیل اهمیت این موضوع هم فواید بی شماری است که شیردهی برای مادر و کودک دارد. وجود ترکیبات خاص در شیر مادر باعث می شود سیستم ایمنی کودک تقویت شده و احتمال ابتلا به مشکلاتی مانند عفونت گوش، اسهال، بیماری های تنفسی و سرطان های دوران کودکی کاهش یابد.
از فواید شیردهی برای مادر هم می توان به این مورد اشاره کرد که احتمال ابتلا به سرطان سینه و سرطان تخمدان را کاهش می دهد و موجب ایجاد احساس آرامش و بهبود خلق و خو در وی می شود.
یک رژیم شیردهی اصولی و مناسب باید ویژگی های زیر را دارا باشد:
- رژیم لاغری شیردهی باید از تعادل و تنوع کافی برخوردار باشد. از این رو لازم است از انوع میوه و سبزیجات، نان و غلات، حبوبات و گوشت به میزان کافی استفاده شود و مصرف روغن های جامد، غذاهای سرخ شده، فست فود، غذاهای پرچرب و شیرینی جات به حداقل برسد.
- پروتئین یکی از مواد مغذی است که حتماً باید در رژیم شیردهی گنجانده شود چرا که فواید بسیاری دارد و به کنترل اشتها نیز کمک می کند. گوشت قرمز، مرغ، ماهی، حبوبات، تخم مرغ و لبنیات کم چرب از بهترین مواد غذایی هستند که سرشار از پروتئین می باشند.
انواع گوشت علاوه بر دارا بودن پروتئین منبع غنی از آهن و ویتامین B12 هستند و مصرف آن ها باعث کاهش خطر ابتلا به کم خونی می شود. آهن موجب ساخت سلول های خونی می شود، به همین دلیل مصرف این ماده مغذی به مادران توصیه می شود به خصوص آن هایی که هنگام زایمان خون زیادی از دست داده اند.
- میوه و سبزیجات منبع غنی از فیبر، ویتامین، مواد معدنی و آنتی اکسیدان ها هستند. گنجاندن این دسته از مواد در رژیم شیردهی به کاهش وزن، کنترل اشتها و کاهش ابتلا به دیابت نوع دو و رفع مشکل یبوست کمک شایانی می کند.
علاوه بر این مصرف میوه و سبزیجاتی مانند فلفل دلمه در تامین نیاز مادر به ویتامین C نقش اساسی ایفا می کند.
- بر اساس تحقیقات اسید های چرب امگا3 موجود در ماهی به رشد سیستم عصبی نوزاد کمک بسیاری می کند. این ماده برای مادر هم سودمند بوده و باعث بهبود خلق و خو و پیشگیری از ابتلا به افسردگی بعد از زایمان می شود.
- انواع مختلف لبنیات مانند شیر، ماست و پنیر به دلیل داشتن کلسیم، پروتئین و ویتامین های گروه B در دوران شیردهی حتماً باید مصرف شوند. لبنیات موجب حفظ سلامت استخوان ها شده و کلسیم موجود در آن ها بر روی کاهش وزن موثر هستند.
- توصیه می شود در دوران شیردهی از نمک یددار استفاده شود. این نوع نمک حتماً باید در ظرف بسته و دور از نور نگهداری شود. هم چنین برای از بین نرفتن ید آن می بایست در مرحله آخر پخت به غذا اضافه شوند.
- از دیگر موارد مهم در رژیم شیردهی تامین آب مورد نیاز بدن است که می توان با مصرف آب، مایعات کم شیرین، شیر کم چرب و غذاهای مایع مانند آش و سوپ تامین شود.
- در طول رژیم شیردهی نباید در مصرف چای و قهوه که حاوی کافئین هستند زیاده روی کرد. زیرا کافئین از طریق شیر مادر به شیرخوار منتقل شده و موجب بی قراری و بی خوابی می شود.
👈بیش تر بخوانید: آیا با رژیم لاغری سه روزه آشنایی دارید؟
نباید های رژیم شیردهی
اگر سلامت کودکتان برایتان مهم است باید از مصرف برخی خوراکی ها پرهیز کنید. برخی از این خوراکی ها به شرح زیر می باشند:
ادویه جات
مصرف بیش از حد ادویه ممکن است باعث تغییر رنگ و بوی شیر شما شود که این برای نوزادتان چندان باب میل نخواهد بود.
الکل
الکل به سرعت وارد شیر مادر شده و باعث بی قراری، بهم ریختن خواب و افزایش تحرک نوزاد می شود. علاوه بر این الکل می تواند تا 20 درصد میل نوزاد به شیر مادر را کاهش دهد.
شیر گاو
شیر گاو یکی از لبنیاتی است که باعث بروز برخی حساسیت ها در نوزاد می شود. اگر متوجه این حساسیت ها شدید مصرف این شیر را قطع کنید.
نکات مهم در طول رژیم شیردهی
در ادامه نکاتی را عنوان می کنیم که توجه به آن ها در طول رژیم غذایی شیردهی توصیه می شود.
- سعی کنید 3 تا 5 وعده اصلی را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
- تا جایی که ممکن است سعی کنید مقدار زیادی از غلات کامل، حبوبات، گوشت بدون چربی و سبزیجات برگ دار را در یخچال داشته باشید و روزانه میل کنید.
- با هر وعده غذایی آب بنوشید چرا که در دوران شیردهی آب بدنتان شدیداً کم می شود.
- تا جایی که می توانید از پروتئین های بدون چربی استفاده کنید.
- با احساس گرسنگی، بدنتان به شما می گوید که به غذا و انرژی نیاز دارد. پس حتماً از میان وعده های سالم استفاده کنید تا انرژی کافی داشته باشید.